Pikantne ziemniaczki po hiszpańsku (Patatas bravas)
- Całkowity czas 1 godz. 5 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 45 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
800 g Ziemniak
1 łyżka Olej
Sól, pieprz
4 Czosnek
1 Cebula
2 łyżka Oliwa z oliwek
2 łyżka Cukier
400 g Pomidor
150 ml Woda
1 łyżeczka Papryka mielona
1 Papryczka piri-piri
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Ziemniaki obierz i opłucz. Pokrój w kostkę o boku 1,5 cm. Umieść je w naczyniu, dodaj olej, sól i pieprz. Wymieszaj.
Etap 2 /6
Włóż ziemniaki do urządzenia z płytą. Rozpocznij program.
Etap 3 /6
Mieszaj ziemniaki co 10 minut.
Etap 4 /6
W międzyczasie przygotuj sos. Obierz czosnek i cebulę. Pokrój je drobno. Wlej oliwę z oliwek do rondla ustawionego na średnim ogniu. Dodaj czosnek i cebulę i smaż przez 2 minuty. Dodaj cukier i pozostaw do rozpuszczenia.
Etap 5 /6
Dodaj puszkę obranych pomidorów, wodę, paprykę mieloną i ostrą papryczkę. Przykryj i gotuj przez 15 minut. Gdy sos się ugotuje, wyjmij ostrą papryczkę i wymieszaj sos. Pozostaw do ostygnięcia.
Etap 6 /6
Ułóż ziemniaki na półmisku i podaj wykałaczki lub pałeczki. W osobnym naczyniu podaj sos, aby można było maczać w nim ziemniaki. Smacznego!