Sałatka z chrupiącym ryżem i łososiem z dressingiem azjatyckim
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
80 g Ryżu
1 łyżka Oliwy
1 łyżka Sosu sojowego
1 łyżeczka Curry
1 Ząbek czosnku
Świeży szpinak
70 g Kukurydzy z puszki
1 Zielony ogórek
Sezam
300 g Fileta z łososia
1 łyżka Oliwy
2 łyżeczka Przyprawy curry
2 łyżka Sosu sojowego
Z ½ limonki
Dressing azjatycki:
1 łyżka Pasty tahini (zamiennik: masło orzechowe)
1 łyżka Sosu sojowego
Limonki
1 łyżka Miodu lub syropu klonowego
1 łyżeczka Ostrej papryki
1 łyżka Ciepłej wody
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Fileta z łososia natrzyj oliwą i przyprawą curry, dodaj sos sojowy oraz sok z limonki i jeśli masz czas, zamarynuj na 30 minut lub nawet na kilka godzin.
Etap 2 /5
Włóż łososia do air fryer’a i piecz w 190°C przez 15-18 minut (zależy od grubości fileta).
Etap 3 /5
Ryż ugotuj w proporcji 1:2 z wodą, a następnie przełóż do małego naczynia żaroodpornego i wymieszaj z oliwą, sosem sojowym, curry oraz czosnkiem. Włóż do air fryer’a i piecz w 200°C przez 12 minut. Wymieszaj w połowie pieczenia, a na ostatnie 2 minuty włącz opcję Extra Crisp.
Etap 4 /5
Wymieszaj składniki na dressing.
Etap 5 /5
Do miski wrzuć szpinak, ogórka oraz kukurydzę. Następnie dodaj pokrojonego łososia oraz upieczony ryż. Polej sosem, posyp sezamem i gotowe!