Stek z antrykotu sous-vide z sosem chimichurri
- Całkowity czas 30 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 łyżka Posiekana świeża pietruszka
2 łyżka Świeżo posiekane oregano
4 łyżka Posiekany szczypiorek
4 goździk Obrany i posiekany czosnek
1 Posiekana czerwona papryczka chilli
2 łyżka Ocet z czerwonego wina
6 łyżka Sok z cytryny
12 cl Oliwa z oliwek
4 g Każdy stek
4 gałązka Tymianek
20 g Masło zmiękczone
Sól, pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Przygotuj składniki.
Etap 2 /7
Aby przygotować sos chimichurri: w misce wymieszaj wszystkie składniki, z wyjątkiem ribeye, tymianku i masła.
Etap 3 /7
Umieść po jednym steku ribeye w każdej torbie przeznaczonej do gotowania metodą sous-vide razem z tymiankiem i 1 łyżeczką masła. Upewnij się, że torby są szczelnie zamknięte.
Etap 4 /7
Wlej 3 litry wody do miski. Włóż torby do wody.
Etap 5 /7
Gotuj metodą sous-vide w próżni.
Etap 6 /7
Wyjmij torby i otwórz je. Obsmaż steki w maśle przez 1 minutę z każdej strony, aby nadać im kolor i dopasować czas gotowania do swoich upodobań.
Etap 7 /7
Podawaj steki z ziemniakami posypanymi papryką, grillowanymi warzywami i sosem chimichurri.