Szarpana wieprzowina barbecue
- Całkowity czas 1 godz. 45 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 1 godz. 30 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1.5 kg Łopatki wieprzowej bez kości
10 łyżka Oleju
2 Opakowania papryki wędzonej mielonej
2 łyżeczka Soli
1 łyżeczka Pieprzu
4 Cebule
4 Ząbki czosnku
6 łyżka Sosu barbecue
500 ml Wody
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Do dużej miski dodaj olej, słodką paprykę, sól i pieprz. Mięso pokrój w grube kawałki, dodaj do miski i porządnie natrzyj marynatą. Wszystko szczelnie przykryj folią i odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Etap 2 /6
Mięso wraz z marynatą wrzucamy do garnka. Smażymy 10 minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie kroimy cebule na grube piórka i czosnek w drobne plasterki.
Etap 3 /6
Wyciągamy mięso i podsmażamy cebulę oraz czosnek przez 5 minut.
Etap 4 /6
Do podsmazonej cebuli i czosnku wrzucamy z powrotem mięso. Dodajemy 500 ml wody. Gotujemy pod ciśnieniem przez 1 godzinę.
Etap 5 /6
Po skończonym gotowaniu odlewamy cała wodę. Za pomocą dwóch widelców rozrywamy mięso na drobne włókna (ostrożnie by nie porysować garnka).
Etap 6 /6
Do mięsa dodajemy 6 łyżek sosu barbecue i wszystko smażymy przez 5 minut. Całość wymieszać do połączenia składników i wyparowania reszty wody.