Szaszłyki z brukselką i boczkiem
- Całkowity czas 35 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 5 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
16 Brukselka
Woda
1 łyżeczka Sól
8 Plaster/kromka Boczek
5 łyżka Oliwa z oliwek
3 łyżka Sos sojowy
0.5 łyżeczka Czarny pieprz mielony
0.5 łyżeczka Czosnek w proszku
8 Drewniane patyczki do szaszłyków
Akcesoria
Blacha do pieczenia
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Włóż brukselki do formy do pieczenia i zalej wodą do połowy, dodając sól.
Etap 2 /7
Wstaw formę do OptiGrilla. Zamknij grill i włącz go. Program Manualny zostanie wybrany automatycznie. Ustaw czerwony poziom za pomocą przycisku M i naciśnij OK. Po nagrzaniu gotuj przez 5 minut.
Etap 3 /7
Odcedź brukselki i pozostaw je do ostygnięcia.
Etap 4 /7
Przekrój brukselki wzdłuż. Przygotuj sos: w misce wymieszaj oliwę z oliwek, sos sojowy, pieprz i czosnek. Polej brukselki sosem i delikatnie wymieszaj. Pozostaw na 5 minut, aby składniki się przegryzły.
Etap 5 /7
Na patyczki nadziewaj kawałek boczku, następnie brukselkę i zawiń boczek wokół brukselki, nakładając go na patyczek. Powtórz tę czynność z pozostałymi brukselkami, kończąc boczkiem. Upewnij się, że boczek równomiernie oplata brukselki.
Etap 6 /7
Otwórz OptiGrill na płasko. Ustaw boczny termostat na poziom 4. Po nagrzaniu urządzenia ułóż szaszłyki na płycie grillowej i grilluj przez 5 minut. Po tym czasie przewróć je na drugą stronę i grilluj kolejne 5 minut.
Etap 7 /7
Sprawdź stopień przyrządzenia i ciesz się smakiem!