Vegan mushroom burger, potato bun - przepisy OptiGrill 2in1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Vegan mushroom burger, potato bun

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 2 godz. 27 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    27 min.
  • Studzenie
    1 godz. 30 min.

Składniki

8 osób

  • 10 g Suszone drożdże

  • 240 ml Ciepła woda

  • 600 g Mąka

  • 200 g Purée ziemniaczane

  • 40 g Olej neutralny

  • 80 g Cukier

  • 1 łyżeczka Sól

  • 2 łyżka Woda

  • 2 łyżka Sezam

  • 8 łyżka Roślinny majonez

  • 1 łyżeczka Wędzona papryka

  • 1 łyżeczka Suszone oregano

  • Sól, pieprz

  • 8 Portobello

  • 2 goździk Ząbki czosnku

  • 4 łyżka Oliwa z oliwek

  • 2 łyżka Suszone zioła

  • Sól

  • 8 liść Sałata lodowa

  • 8 Plaster/kromka Wegański ser

Akcesoria

  • Blacha do pieczenia
    Blacha do pieczenia

Czas przygotowania

Etap 1 /12

Wymieszaj drożdże z wodą w misce.

  • 10g Suszone drożdże
  • 240ml Ciepła woda

Etap 2 /12

Dodaj mąkę, purée ziemniaczane, olej, cukier i sól. Wyrabiaj ciasto, aż uzyskasz gładką, jednolitą konsystencję (możesz użyć miksera).

  • 600g Mąka
  • 200g Purée ziemniaczane
  • 40g Olej neutralny
  • 80g Cukier
  • 1łyżeczka Sól

Etap 3 /12

Odstaw ciasto na 30 minut w temperaturze pokojowej.

Etap 4 /12

Gdy ciasto zacznie rosnąć, naciągnij brzegi ciasta do środka, aby przywrócić mu elastyczność. Odstaw ponownie na 30 minut.

Etap 5 /12

Podziel ciasto na tyle bułek, ile potrzebujesz, i uformuj z nich kulki. Odstaw na kolejne 30 minut w temperaturze pokojowej.

Etap 6 /12

Umieść tacę do pieczenia w OptiGrillu przed jego włączeniem. Zamknij grill i włącz urządzenie. Automatycznie uruchomi się program manualny. Wybierz kolor pomarańczowy za pomocą przycisku M i naciśnij OK. Gdy zakończy się nagrzewanie, ułóż połowę bułek bezpośrednio na tacy, posmaruj wierzch bułek wodą za pomocą pędzelka, posyp sezamem i zamknij pokrywę. Piecz przez 12 minut.

  • 2łyżka Woda
  • 2łyżka Sezam
  • Blacha do pieczenia

Etap 7 /12

Powtórz czynność z pozostałymi bułkami.

Etap 8 /12

W międzyczasie przygotuj sos. Wymieszaj wszystkie składniki sosu w misce i wstaw do lodówki.

  • 8łyżka Roślinny majonez
  • 1łyżeczka Wędzona papryka
  • 1łyżeczka Suszone oregano
  • Sól, pieprz

Etap 9 /12

W innej misce wymieszaj pieczarki z czosnkiem, olejem i ziołami. Dopraw solą.

  • 8 Portobello
  • 2goździk Ząbki czosnku
  • 4łyżka Oliwa z oliwek
  • 2łyżka Suszone zioła
  • Sól

Etap 10 /12

Po upieczeniu bułek włóż pieczarki z czosnkiem na tacę do pieczenia, zamknij pokrywę i piecz przez 15 minut.

Etap 11 /12

Aby złożyć burgery, przekrój bułki na pół i posmaruj je sosem. Dodaj liść sałaty, kilka plasterków pieczonych pieczarek z czosnkiem i plasterek wegańskiego sera.

  • 8liść Sałata lodowa
  • 8Plaster/kromka Wegański ser

Etap 12 /12

Przykryj drugą połówką bułki i podawaj od razu.

Podobne przepisy

Tefal
Tefal
23 min.

Wegański pieczarkowy burger z grilla

ratings.NaN

Vegan mushroom burger, potato bun - przepisy OptiGrill 2in1 | Tefal
Wegański pieczarkowy burger z grilla
Tefal
Tefal
2 godz. 40 min.

Wegetariański burger dla dzieci

ratings.NaN

Vegan mushroom burger, potato bun - przepisy OptiGrill 2in1 | Tefal
Wegetariański burger dla dzieci
Tefal
Tefal
20 min.

Burger w stylu Whoppera

ratings.NaN

Vegan mushroom burger, potato bun - przepisy OptiGrill 2in1 | Tefal
Burger w stylu Whoppera
Tefal
Tefal
35 min.

Burger w stylu McChickena

ratings.NaN

Vegan mushroom burger, potato bun - przepisy OptiGrill 2in1 | Tefal
Burger w stylu McChickena
Tefal
Tefal
20 min.

Burger w stylu Big Maca

ratings.NaN

Vegan mushroom burger, potato bun - przepisy OptiGrill 2in1 | Tefal
Burger w stylu Big Maca