Vegan mushroom burger, potato bun
- Całkowity czas 2 godz. 27 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 27 min.
Gotowanie - 1 godz. 30 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
10 g Suszone drożdże
240 ml Ciepła woda
600 g Mąka
200 g Purée ziemniaczane
40 g Olej neutralny
80 g Cukier
1 łyżeczka Sól
2 łyżka Woda
2 łyżka Sezam
8 łyżka Roślinny majonez
1 łyżeczka Wędzona papryka
1 łyżeczka Suszone oregano
Sól, pieprz
8 Portobello
2 goździk Ząbki czosnku
4 łyżka Oliwa z oliwek
2 łyżka Suszone zioła
Sól
8 liść Sałata lodowa
8 Plaster/kromka Wegański ser
Akcesoria
Blacha do pieczenia
Czas przygotowania
Etap 1 /12
Wymieszaj drożdże z wodą w misce.
Etap 2 /12
Dodaj mąkę, purée ziemniaczane, olej, cukier i sól. Wyrabiaj ciasto, aż uzyskasz gładką, jednolitą konsystencję (możesz użyć miksera).
Etap 3 /12
Odstaw ciasto na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Etap 4 /12
Gdy ciasto zacznie rosnąć, naciągnij brzegi ciasta do środka, aby przywrócić mu elastyczność. Odstaw ponownie na 30 minut.
Etap 5 /12
Podziel ciasto na tyle bułek, ile potrzebujesz, i uformuj z nich kulki. Odstaw na kolejne 30 minut w temperaturze pokojowej.
Etap 6 /12
Umieść tacę do pieczenia w OptiGrillu przed jego włączeniem. Zamknij grill i włącz urządzenie. Automatycznie uruchomi się program manualny. Wybierz kolor pomarańczowy za pomocą przycisku M i naciśnij OK. Gdy zakończy się nagrzewanie, ułóż połowę bułek bezpośrednio na tacy, posmaruj wierzch bułek wodą za pomocą pędzelka, posyp sezamem i zamknij pokrywę. Piecz przez 12 minut.
Etap 7 /12
Powtórz czynność z pozostałymi bułkami.
Etap 8 /12
W międzyczasie przygotuj sos. Wymieszaj wszystkie składniki sosu w misce i wstaw do lodówki.
Etap 9 /12
W innej misce wymieszaj pieczarki z czosnkiem, olejem i ziołami. Dopraw solą.
Etap 10 /12
Po upieczeniu bułek włóż pieczarki z czosnkiem na tacę do pieczenia, zamknij pokrywę i piecz przez 15 minut.
Etap 11 /12
Aby złożyć burgery, przekrój bułki na pół i posmaruj je sosem. Dodaj liść sałaty, kilka plasterków pieczonych pieczarek z czosnkiem i plasterek wegańskiego sera.
Etap 12 /12
Przykryj drugą połówką bułki i podawaj od razu.