Łosoś glazurowany pomarańczą i syropem klonowym
- Całkowity czas 2 godz. 25 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 2 godz.
Studzenie
Składniki
4 osób
4 Stek z łososia
120 ml Sok pomarańczowy
1 łyżka Skórka pomarańczowa
2 łyżka Syrop klonowy
1 łyżka Musztarda
0.5 łyżeczka Papryka
0.5 łyżeczka Kurkuma
0.5 łyżeczka Mielony imbir
20 g Orzechy pekan
1 łyżka Pietruszka
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Wlej sok pomarańczowy, dodaj skórkę, syrop klonowy, musztardę, paprykę, kurkumę i imbir do miski. Wymieszaj, aby połączyć składniki.
Etap 2 /5
Ułóż steki z łososia w odpowiednim naczyniu i posmaruj sosem. Odstaw do marynowania w lodówce na 2 godziny.
Etap 3 /5
Otwórz OptiGrill na płasko. Ustaw pokrętło termostatu na pozycję 4. Po nagrzaniu, połóż steki skórką do dołu na płytach grilla. Grilluj przez 6 minut, a następnie obróć steki na drugą stronę i grilluj przez kolejne 4 minuty. Sprawdź stopień wysmażenia.
Etap 4 /5
W międzyczasie, zredukuj pozostały sos w rondelku na małym ogniu, aż mieszanka stanie się syropowata. Odstaw na bok.
Etap 5 /5
Podawaj steki z łososia, polewając je sosem, posypując pekanami, natką pietruszki, kilkoma plasterkami pomarańczy i skórką.