Grillowana pierś z kurczaka w boczku z majo parmezanowym na grzance
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
2 Ciabatty
2 Piersi z kurczaka
100 g Boczku wędzonego surowego w plastrach
2 Sałaty rzymskie baby
150 g Majonezu
40 g Grana padano
Doniczka bazylii
1 łyżeczka Posiekanego chilli zielonego
2 szczypta Czosnku granulowanego
2 szczypta Soli
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Pierś nakłuwamy w grubszym miejscu widelcem. Z jednej i z drugiej strony posypujemy solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z 1/2 cytryny.
Etap 2 /6
OptiGrill nastawiamy na program automatyczny Pierś z kurczaka. Na płytę rozgrzanego grilla układamy piersi i zamykamy grill.
Etap 3 /6
Rozkładamy folię aluminiową, polewamy oliwą z oliwek, obsypujemy tymiankiem i wykładamy gotową grillowaną pierś z kurczaka. Zawijamy i odstawiamy na 3 minuty.
Etap 4 /6
Przygotowujemy grzanki: ciabattę kroimy w słupki. Każdy słupek owijamy plastrem boczku. Grillujemy.
Etap 5 /6
Przygotowujemy sos: ścieramy grana padano, dodajemy 2 łyżki majonezu, sok z 1/2 cytryny, czosnek, sól i posiekane chilli. Całość mieszamy.
Etap 6 /6
Sałatę kroimy na duże kawałki, rozdzielamy, wrzucamy do sosu i mieszamy. Gotową sałatę wykładamy na talerz, dokładamy grzanki i pokrojoną pierś z kurczaka.