Kremowy makaron z mięsem mielonym i sosem serowym
- Całkowity czas 16 min.
- 2 min.
Czas przygotowania - 14 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
300 g makaronu świderki
400 g mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżka koncentratu pomidorowego
150 ml passaty pomidorowej
100 ml śmietanki 30%
100 g startego żółtego sera np. gouda
1 łyżka oliwy
350 ml wody
sól
pieprz
papryka mielona słodka
świeża natka pietruszki
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Włącz podsmażanie. Rozgrzej oliwę. Dodaj posiekaną cebulę. Podsmażaj 2 minuty.
Etap 2 /6
Dodaj przeciśnięty czosnek i mięso mielone. Podsmażaj do zarumienienia (około 5 minut).
Etap 3 /6
Dodaj koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i smaż jeszcze 1 minutę.
Etap 4 /6
Dodaj passatę pomidorową, śmietankę, przyprawy. Wymieszaj.
Etap 5 /6
Dodaj makaron i 350 ml wody. Wszystko dobrze wymieszaj. Gotowanie pod ciśnieniem.
Etap 6 /6
Po ugotowaniu dodaj starty ser. Wymieszaj, aż sos stanie się kremowy. Podawaj posypane świeżą pietruszką.