Ramen - przepisy Cook4Me | Tefal
Pati Sołtysik
Przepis według Pati Sołtysik

Ramen

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 10 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • Składniki na bulion:

  • 380 g Pręgi wołowej bez kości

  • 400 g Żeberek wieprzowych

  • 50 g Pora

  • 60 Cebuli dymki

  • 100 g Marchewki

  • 2 Ząbki czosnku

  • 45 g Korzenia selera

  • 20 g Obranego korzenia imbiru

  • 35 g Korzenia pietruszki

  • 5 łyżka Sosu sojowego

  • 0.5 łyżeczka Pieprzu cytrynowego

  • 1 Piramidka smaku

  • 2 Liście laurowe

  • 4 Ziarenka ziela angielskiego

  • 1 łyżeczka Kminu rzymskiego mielonego

  • 1.5 Garam masala

  • 2 łyżka Wodorostów wakame

  • 2.5 l Wody

  • Sól

  • Do mięsa:

  • 2 łyżka Oleju arachidowego

  • 1 łyżeczka Ciemnej pasty miso

  • Na szpinak:

  • 180 g Listków szpinaku baby

  • 3 łyżka Oleju arachidowego

  • 1 łyżka Sosu sojowego

  • Dodatki:

  • 6 Jajek gotowanych na półtwardo

  • 600 g Ugotowanego makaronu ramen

  • Zielona część dymki posiekana

  • Pasta miso

  • Świeża kolendra

  • Listki nori

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Przygotuj składniki. Pora pokrój w krążki, cebulę na połówki, marchewkę do bulionu na kawałki.

  • Składniki na bulion:
  • 380g Pręgi wołowej bez kości
  • 400g Żeberek wieprzowych
  • 50g Pora
  • 60 Cebuli dymki
  • 100g Marchewki
  • 2 Ząbki czosnku
  • 45g Korzenia selera
  • 20g Obranego korzenia imbiru
  • 35g Korzenia pietruszki
  • 5łyżka Sosu sojowego
  • 0.5łyżeczka Pieprzu cytrynowego
  • 1 Piramidka smaku
  • 2 Liście laurowe
  • 4 Ziarenka ziela angielskiego
  • 1łyżeczka Kminu rzymskiego mielonego
  • 1.5 Garam masala
  • 2łyżka Wodorostów wakame
  • 2.5l Wody
  • Sól
  • Do mięsa:
  • 2łyżka Oleju arachidowego
  • 1łyżeczka Ciemnej pasty miso
  • Na szpinak:
  • 180g Listków szpinaku baby
  • 3łyżka Oleju arachidowego
  • 1łyżka Sosu sojowego
  • Dodatki:
  • 6 Jajek gotowanych na półtwardo
  • 600g Ugotowanego makaronu ramen
  • Zielona część dymki posiekana
  • Pasta miso
  • Świeża kolendra
  • Listki nori

Etap 2 /6

Pręgę wołową oraz żeberka włóż do misy Cook4me. Dodaj pora, cebulę, czosnek, imbir, marchewkę oraz selera i pietruszkę. Wsyp przyprawy, wodorosty, piramidkę smaku oraz wlej sos sojowy. Wlej wodę i gotuj pod ciśnieniem w trybie ekspres przez 25 min.

Etap 3 /6

Bulion odcedź i przelej do innego naczynia, mięso oddziel od kości i za pomocą dłoni poszarp na małe kawałki. Marchewkę pokrój w plasterki.

Etap 4 /6

Do urządzenia wlej 2 łyżki oleju arachidowego i 1 łyżeczkę ciemnej pasty miso oraz poszarpane mięso. Podsmażaj mieszając przez 6 min. Przełóż do miseczki.

Etap 5 /6

Do naczynia wlej 3 łyżki oleju arachidowego oraz jedną łyżkę sosu sojowego. Dodaj szpinak i smaż mieszając często przez 4 min.

Etap 6 /6

Ramen podawaj z przygotowanymi dodatkami (w preferowanych ilościach).

Podobne przepisy

Tefal
Tefal
21 min.

Warzywny ramen

ratings.4.4

8 Recenzje

Ramen - przepisy Cook4Me | Tefal
Warzywny ramen
Tefal
Tefal
25 min.

Tantanmen ramen

Review 5 stars (average)

3 Recenzje

Ramen - przepisy Cook4Me | Tefal
Tantanmen ramen
Tefal
Tefal
40 min.

Japoński ramen na zimno

Review 5 stars (average)

1 Recenzje

Ramen - przepisy Cook4Me | Tefal
Japoński ramen na zimno
Tefal
Tefal
28 min.

Makaron z krewetkami wg Pati Sołtysik

Review 4 stars (average)

3 Recenzje

Ramen - przepisy Cook4Me | Tefal
Makaron z krewetkami wg Pati Sołtysik