Ramen
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
Składniki na bulion:
380 g Pręgi wołowej bez kości
400 g Żeberek wieprzowych
50 g Pora
60 Cebuli dymki
100 g Marchewki
2 Ząbki czosnku
45 g Korzenia selera
20 g Obranego korzenia imbiru
35 g Korzenia pietruszki
5 łyżka Sosu sojowego
0.5 łyżeczka Pieprzu cytrynowego
1 Piramidka smaku
2 Liście laurowe
4 Ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka Kminu rzymskiego mielonego
1.5 Garam masala
2 łyżka Wodorostów wakame
2.5 l Wody
Sól
Do mięsa:
2 łyżka Oleju arachidowego
1 łyżeczka Ciemnej pasty miso
Na szpinak:
180 g Listków szpinaku baby
3 łyżka Oleju arachidowego
1 łyżka Sosu sojowego
Dodatki:
6 Jajek gotowanych na półtwardo
600 g Ugotowanego makaronu ramen
Zielona część dymki posiekana
Pasta miso
Świeża kolendra
Listki nori
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Przygotuj składniki. Pora pokrój w krążki, cebulę na połówki, marchewkę do bulionu na kawałki.
Etap 2 /6
Pręgę wołową oraz żeberka włóż do misy Cook4me. Dodaj pora, cebulę, czosnek, imbir, marchewkę oraz selera i pietruszkę. Wsyp przyprawy, wodorosty, piramidkę smaku oraz wlej sos sojowy. Wlej wodę i gotuj pod ciśnieniem w trybie ekspres przez 25 min.
Etap 3 /6
Bulion odcedź i przelej do innego naczynia, mięso oddziel od kości i za pomocą dłoni poszarp na małe kawałki. Marchewkę pokrój w plasterki.
Etap 4 /6
Do urządzenia wlej 2 łyżki oleju arachidowego i 1 łyżeczkę ciemnej pasty miso oraz poszarpane mięso. Podsmażaj mieszając przez 6 min. Przełóż do miseczki.
Etap 5 /6
Do naczynia wlej 3 łyżki oleju arachidowego oraz jedną łyżkę sosu sojowego. Dodaj szpinak i smaż mieszając często przez 4 min.
Etap 6 /6
Ramen podawaj z przygotowanymi dodatkami (w preferowanych ilościach).