Szybki chleb
- Całkowity czas 1 godz. 20 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 40 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
30 cl Woda
1 łyżka Cukier puder
1 saszetka Świeże drożdże
450 g Mąka
8 g Sól
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Przygotuj składniki.
Etap 2 /8
Wymieszaj wodę, cukier i drożdże w naczyniu. Odstaw na 5 minut.
Etap 3 /8
Wsyp mąkę i sól do dużego naczynia. Dodaj mieszankę wody, cukru i drożdży i zagniataj ciasto ręcznie na powierzchni roboczej przez 5 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
Etap 4 /8
Na oprószonym mąką blacie uformuj 10 płaskich kawałków ciasta, tworząc kulkę.
Etap 5 /8
Umieść kulkę w oprószonym mąką naczyniu.
Etap 6 /8
Pozwól ciastu wyrosnąć.
Etap 7 /8
Piecz chleb/brioszkę.
Etap 8 /8
Wyjmij z formy i pozostaw do ostygnięcia na ruszcie.