Zupa z białej fasoli i jogurtu
- Całkowity czas 14 min.
- 12 min.
Czas przygotowania - 2 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
1 l Woda
1 Marchewka
2 gałąź Seler naciowy
1 Cebula
2 łyżka Oliwa z oliwek
1 pęczek Mieszanka ziół
30 g Natka pietruszki
Sól, pieprz
25 g Ryż długoziarnisty
250 g Odsączona biała fasola (ze słoika)
1 Jajko
200 g Jogurt grecki
Koperek
Trybula
Oliwa z oliwek
Skórka i sok z cytryny
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Obierz marchewkę i pokrój ją na kawałki o długości 2 cm. Łodygi selera pokrój w słupki. Obierz i grubo posiekaj cebulę.
Etap 2 /7
W garnku gotuj na wolnym ogniu wszystkie składniki bulionu przez 45 minut.
Etap 3 /7
Odcedź bulion. Wlej 500 ml bulionu do garnka. Gotuj ryż przez 8 minut. Dodaj białą fasolę i gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty.
Etap 4 /7
Przełóż wszystkie składniki z garnka do misy blendera. Zamknij pokrywę i miksuj na maksymalnych obrotach przez 1 minutę.
Etap 5 /7
Otwórz pokrywę i dodaj jajko. Zamknij pokrywę i miksuj na maksymalnych obrotach przez 30 sekund.
Etap 6 /7
Otwórz pokrywę i dodaj jogurt grecki. Zamknij pokrywę i miksuj na maksymalnych obrotach przez 30 sekund.
Etap 7 /7
Podawaj i posyp posiekanym koperkiem, posiekanym kerwelem, łyżką oliwy, skórką z cytryny i odrobiną soku z cytryny (opcjonalnie). Zupę można jeść na zimno, ciepło lub gorąco.