Grillowane skrzydełka buffalo

Grillowane skrzydełka buffalo

Z grilla

  • 4

    Liczba osób

  • Niedrogie składniki

    Koszt

  • Łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • 85 g mąki
  • 1 łyżka sproszkowanej papryki
  • po 1 łyżeczce soli i pieprzu
  • 500 g skrzydełek z kurczaka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 2 łyżki sosu chili

Przygotowanie

Do dużej plastikowej torebki wsyp mąkę, paprykę, pieprz i sól. Dodaj skrzydełka z kurczaka i energicznie poruszaj tak, aby mięso całe obtoczyło się w marynacie. Umieść skrzydełka w dużej misce i skrop je olejem, następnie dokładnie wymieszaj.

Włącz OptiGrill, wybierz program Drób i wciśnij OK. Kiedy fioletowa kontrolka grilla przestanie migać, umieść skrzydełka na ruszcie, zamknij pokrywę i dobrze dociśnij.

Grilluj, od czasu do czasu przewracając skrzydełka, do momentu, w którym kontrolka zmieni swój kolor na czerwony. W międzyczasie do miski wlej roztopione masło i sos chili. Do miski wrzuć gorące, zgrillowane skrzydełka i dobrze wymieszaj.

Aby potrawa smakowała jak z prawdziwego pubu, skrzydełka podawaj z dressingiem z niebieskiego sera pleśniowego oraz słupkami z marchewki i selera naciowego.

Skrzydełka będą miały ostrzejszy smak, jeśli do marynaty dodasz pieprzu cayenne.

Słodszy smak skrzydełek uzyskasz, jeśli zamiast masła i sosu chili, obtoczysz gotowe skrzydełka w sosie barbecue lub w sosie miodowo-czosnkowym. Możesz też podać je bez marynaty z ćwiartkami cytryny do skropienia.