Burger na sposób włoski

Burger na sposób włoski

Z grilla

  • 4

    Liczba osób

  • Niedrogie składniki

    Koszt

  • Łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • 125 g bułki tartej
  • 125 g tartego parmezanu
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżka przyprawy włoskiej
  • po ½ łyżeczki soli i pieprzu
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 3 wyciśnięte ząbki czosnku
  • chude mięso mielone: wołowe, cielęce i wieprzowe, każda porcja po 150 g
  • 4 kajzerki, przekrojone na pół i opieczone
  • 250 ml sosu pomidorowego
  • 4 łyżki startej mozzarelli

Przygotowanie

Do naczynia wsyp bułkę tartą, dodaj parmezan, mleko, włoską przyprawę, sól, pieprz, jaja i czosnek i dobrze wymieszaj. Dodaj mięso mielone. Delikatnie mieszaj do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Uformuj cztery równe hamburgery.

Włącz OptiGrill, wybierz program Hamburgery i wciśnij OK. Kiedy fioletowa kontrolka grilla przestanie migać i usłyszysz sygnał dźwiękowy, umieść hamburgery na ruszcie i zamknij pokrywę.

Grilluj do momentu, w którym kontrolka wskaże oczekiwany stopień wysmażenia mięsa: żółty – krwiste; pomarańczowy – średnio wysmażone albo czerwony – dobrze wysmażone. Rozprowadź połowę sosu pomidorowego na spodach kajzerek, umieść hamburgera w bułce, rozprowadź resztę sosu na mięsie, posyp serem i przykryj górnymi częściami bułek.

Prawdziwie włoskiego smaku dodadzą kanapce smażone pieczarki, cebula oraz papryka.

Burgery podawaj z podsmażonym szpinakiem.

Jeśli zastapisz mięso cielęce i wieprzowe wyłącznie mięsem wołowym otrzymasz równie pyszny efekt.