Liczba osób
Koszt
Trudność
Czas przygotowania
Pomarańczę i dwie mandarynki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do kominów wyciskarki.
Wyciśnij sok, następnie przelej go do szklanki.|Skórkę z ½ pomarańczy sparz wrzątkiem i pokrój na maleńkie paseczki.
Do misy robota planetarnego przesiej mąkę, dodaj miękkie masło, cukier, proszek do pieczenia i skórkę pomarańczową.
Włącz wyrabianie ciasta przy prędkości nr 2 przez 4 minuty.
W tym czasie rozpuść w kąpieli wodnej gorzką czekoladę i dodaj do wcześniej wymieszanego ciasta wraz z ½ szklanki wyciśniętego soku.
Włącz mieszanie przy prędkości nr 2 jeszcze przez 1 minutę.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej surowe ciasto za pomocą silikonowej szpatułki lub łyżki.
Piekarnik nagrzej do 180 st. (bez termoobiegu) i włóż ciasto na 50 minut.
Po upływie tego czasu sprawdź drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
W kąpieli wodnej rozpuść dwa rodzaje czekolady wraz z łyżką mleka i tak przygotowaną polewą udekoruj ciasto.
Następnie w rondelku zagotuj wodę wraz z cukrem i wrzuć do niej na 3 minuty plasterki mandarynki.
Wyjmij i osącz na papierowym ręczniku.
Plastry mandarynki rozłóż na wierzchu ciasta dopiero, gdy czekoladowa polewa zastygnie.
Podany przepis przeznaczony jest na tortownicę o średnicy 18 cm.
Znajdź instrukcje obsługi produktów Tefal.
Uzyskaj odpowiedzi na pytania.