Liczba osób
Koszt
Trudność
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ukroić cztery plastry świeżej foie gras o grubości około 2 cm. Przyprawić pieprzem i posypać mąką z obu stron. Włożyć do lodówki.
Przekroić figi na pół. Posiekać orzechy na dość grube kawałki i uprażyć na patelni, mieszając co pewien czas. Odstawić.
Rozgrzać olej na patelni. Przyrumienić figi na średnio dużym ogniu, układając je przeciętą stroną do dna patelni. Dodać cukier, masło i orzechy laskowe. Obtoczyć i obsmażyć figi, aż się skarmelizują. Odstawić figi w ciepłe miejsce (np. do pieca). Dokładnie wyczyścić patelnię.
Rozgrzać patelnię na średnio dużym ogniu. Obsmażyć foie gras Smażyć 1 minutę aż do uzyskania złocistobrązowego koloru. Przewrócić na drugą stronę. Smażyć kolejną 1 minutę Położyć obsmażone plastry na papierowym ręczniku kuchennym w celu odsączenia.
Nałożyć porcje fig na talerze. Nałożyć plastry foie gras (odsączone). Przyprawić sola morską typu fleur de sel.
Podawać od razu ze świeżym pieczywem lub opiekaną brioszką.
Znajdź instrukcje obsługi produktów Tefal.
Uzyskaj odpowiedzi na pytania.