Grillowane udka z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej

Grillowane udka z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej

Z grilla

  • 4

    Liczba osób

  • Niedrogie składniki

    Koszt

  • Łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • 50 ml miodu
  • 2 łyżki ziarnistej musztardy Dijon
  • po ¾ łyżeczki soli i pieprzu
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 8 udek z kurczaka, bez kości i skóry

Przygotowanie

Miód wymieszaj dokładnie z musztardą, tymiankiem, czosnkiem, solą i pieprzem; odmierz 2 łyżki i odstaw na bok. Wymieszaj udka z kurczaka z pozostałą marynatą, tak, aby były równomiernie pokryte.

Włącz OptiGrill, wybierz program Drób i wciśnij OK. Kiedy fioletowa kontrolka grilla przestanie migać, umieść udka na ruszcie i zamknij pokrywę.

Grilluj do momentu, w którym kontrolka wskaże oczekiwany stopień wysmażenia mięsa: pomarańczowy – średnio wysmażone albo czerwony – dobrze wysmażone. Zdejmij udka z rusztu i posmaruj z wierzchu odstawioną wcześniej marynatą.

Udka z kurczaka staną się częścią zdrowego posiłku, kiedy podasz je z gotowanymi na parze brokułami oraz brązowym ryżem.

Z resztek kurczaka możesz przygotować pysznego wrapa – na tortilli ułóż rozdrobnione mięso, sałatę, pomidory i ser Cheddar.