Liczba osób
Koszt
Trudność
Czas przygotowania
Marchewkę i pasternak pokrój na 2,5 cm kawałki. Słodkie ziemniaki pokrój w centymetrowe plastry; przetnij plastry na pół. Wrzuć warzywa do garnka i gotuj do momentu aż delikatnie zmiękną, ale pozostaną zwarte. Odcedź i odstaw na bok.
Wymieszaj miód z roztopionym masłem, tymiankiem, skórką z pomarańczy, solą i pieprzem. Tak przygotowaną mieszankę dodaj do warzyw i wymieszaj.
Włącz OptiGrill, wybierz program Tryb manualny i wciśnij OK. Kiedy fioletowa kontrolka grilla przestanie migać, umieść warzywa na ruszcie i zamknij pokrywę.
Grilluj warzywa w partiach po 5 minut albo do momentu aż zmiękną i zrumienią się. Kolejne partie zgrillowanych warzyw przykryj folią aluminiową.
W międzyczasie wlej ocet jabłkowy do pozostałej w misce resztki marynaty. Gdy wszystkie warzywa zostaną zgrillowane, wrzuć je do miski i wymieszaj z marynatą z octem.
Podawaj z pieczonym kurczakiem lub wieprzowiną.
Świeży tymianek możesz zastąpić dwoma łyżeczkami suszonego.
Znajdź instrukcje obsługi produktów Tefal.
Uzyskaj odpowiedzi na pytania.