Liczba osób
Koszt
Trudność
Czas przygotowania
Ugotuj ziemniaki aż delikatnie zmiękną. Ostudź, przekrój na pół, a następnie pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Obtocz w oleju i połowie przyprawy do steków. Połącz dokładnie ketchup, sos Worcestershire i sos chili; odstaw na bok.
W międzyczasie steki osusz przy pomocy papierowego ręcznika i posyp z obu stron pozostałą przyprawą do steków.
Włącz Optigrill, wybierz program Czerwone mięso i wciśnij OK. Kiedy fioletowa kontrolka grilla przestanie migać i usłyszysz sygnał dźwiękowy, umieść stek na ruszcie i zamknij pokrywę.
Grilluj do momentu, w którym kontrolka wskaże oczekiwany stopień wysmażenia mięsa: żółty – krwiste; pomarańczowy – średnio wysmażone albo czerwony – dobrze wysmażone. Gotowe steki połóż na talerzu i przykryj folią aluminiową. Pozwól by mięso odpoczęło 5 minut.
W międzyczasie wybierz program Tryb manualny i wciśnij OK. Kiedy fioletowa kontrolka grilla przestanie migać i usłyszysz sygnał dźwiękowy, umieść kawałki ziemniaków na ruszcie i zamknij pokrywę.
Ziemniaki grilluj partiami przez 5 minut lub do momentu aż będą miękkie i zrumienione. Steki serwuj z ziemniakami oraz wcześniej przyrządzonym sosem.
Zmień smak dania zastępując przyprawę do steków przyprawą czosnkową, Tex-Mex lub kolorowym pieprzem.
Danie można serwować z gotowanymi na parze brokułami lub kalafi orem.
T-Bone to stek łączący rostbef i polędwicę, oddzielone kością. Pamiętaj, że w przypadku grillowania mięsa z kością efekty grillowania nigdy nie są identyczne po obu stronach kawałka. Zalecamy więc, by w tym przypadku indywidualnie dostosować czas grillowania.
Znajdź instrukcje obsługi produktów Tefal.
Uzyskaj odpowiedzi na pytania.