Klasyczny grillowany stek z ziemniakami

Klasyczny grillowany stek z ziemniakami

Z grilla

  • 4

    Liczba osób

  • Drogie składniki

    Koszt

  • Łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • 4 ziemniaki (ok. 1 kg)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki przypraw do steków
  • 4 steki T-Bone / z rumsztyka po 175 g
  • 50 ml keczupu
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • ½ łyżeczki ostrego sosu chili (opcjonalnie)

Przygotowanie

Ugotuj ziemniaki aż delikatnie zmiękną. Ostudź, przekrój na pół, a następnie pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Obtocz w oleju i połowie przyprawy do steków. Połącz dokładnie ketchup, sos Worcestershire i sos chili; odstaw na bok.

W międzyczasie steki osusz przy pomocy papierowego ręcznika i posyp z obu stron pozostałą przyprawą do steków.

Włącz Optigrill, wybierz program Czerwone mięso i wciśnij OK. Kiedy fioletowa kontrolka grilla przestanie migać i usłyszysz sygnał dźwiękowy, umieść stek na ruszcie i zamknij pokrywę.

Grilluj do momentu, w którym kontrolka wskaże oczekiwany stopień wysmażenia mięsa: żółty – krwiste; pomarańczowy – średnio wysmażone albo czerwony – dobrze wysmażone. Gotowe steki połóż na talerzu i przykryj folią aluminiową. Pozwól by mięso odpoczęło 5 minut.

W międzyczasie wybierz program Tryb manualny i wciśnij OK. Kiedy fioletowa kontrolka grilla przestanie migać i usłyszysz sygnał dźwiękowy, umieść kawałki ziemniaków na ruszcie i zamknij pokrywę.

Ziemniaki grilluj partiami przez 5 minut lub do momentu aż będą miękkie i zrumienione. Steki serwuj z ziemniakami oraz wcześniej przyrządzonym sosem.

Zmień smak dania zastępując przyprawę do steków przyprawą czosnkową, Tex-Mex lub kolorowym pieprzem.

Danie można serwować z gotowanymi na parze brokułami lub kalafi orem.

T-Bone to stek łączący rostbef i polędwicę, oddzielone kością. Pamiętaj, że w przypadku grillowania mięsa z kością efekty grillowania nigdy nie są identyczne po obu stronach kawałka. Zalecamy więc, by w tym przypadku indywidualnie dostosować czas grillowania.