Rumsztyk wołowy marynowany w whisky

Rumsztyk wołowy marynowany w whisky

Z grilla

  • 4

    Liczba osób

  • Drogie składniki

    Koszt

  • Łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • 125 ml soku jabłkowego lub cydru
  • 75 ml whisky
  • 75 ml syropu klonowego
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 cebula, posiekana
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 gałązki rozmarynu
  • ok. 500 g rumsztyka
  • po ½ łyżeczki soli i pieprzu

Przygotowanie

W misce wymieszaj sok jabłkowy, whisky, syrop klonowy, musztardę i sos Worcestershire. Dodaj cebulę, czosnek i rozmaryn. Umieść mięso w plastikowej torebce, dodaj marynatę z whisky, szczelnie zamknij. Włóż mięso do lodówki na 4-24 godzin.

Mięso wyjmij z marynaty i strząśnij nadmiar marynaty. Resztę marynaty przenieś do rondla i odstaw na bok. Mięso przypraw solą i pieprzem z obu stron.

Włącz Optigrill, wybierz program Czerwone mięso i wciśnij OK. Kiedy fioletowa kontrolka grilla przestanie migać i usłyszysz sygnał dźwiękowy, umieść stek na ruszcie i zamknij pokrywę

Grilluj do momentu, w którym kontrolka wskaże oczekiwany stopień wysmażenia mięsa: żółty – krwiste; pomarańczowy – średnio wysmażone albo czerwony – dobrze wysmażone. Gotowy stek połóż na desce do krojenia i przykryj folią aluminiową. Pozwól by mięso odpoczęło 5 minut, następnie pokrój je w plastry.

W międzyczasie, na średnim ogniu, doprowadź do wrzenia resztki marynaty. Zmniejsz ogień i gotuj 10-12 minut na wolnym ogniu do momentu aż objętość zmniejszy się do ¼ (ok. 50ml) i sos uzyska bogaty karmelowy kolor. Przecedź sos. Stek podawaj skropiony sosem whisky.

Aby uzyskać lepszy smak i aromat, lekko rozgnieć gałązki rozmarynu naciskając na nie boczną powierzchnią noża.

Dla dopełnienia smaku podawaj stek z chrupiącymi frytkami z pieca i pieczoną fasolą.

Możesz zastąpić syrop klonowy miodem dla uzyskania delikatniejszego smaku.