Liczba osób
Koszt
Trudność
Czas przygotowania
Natnij kalmary w równych odstępach na ¾ szerokości, wzdłuż całej długości tułowia. Przytnij dłuższe macki do tej samej długości co krótkie. Dokładnie opłucz i osusz kalmary.
Wymieszaj dokładnie oliwę, sok z cytryny, kapary, szalotkę, sól i pieprz. Weź 3 łyżki tak przygotowanego dresingu i wymieszaj w nim kalmary.
Włącz OptiGrill, wybierz program Ryby/Owoce morza i wciśnij OK. Kiedy fioletowa kontrolka grilla przestanie migać, umieść kalmary na ruszcie i zamknij pokrywę.
Grilluj partiami do momentu, w którym kontrolka zmieni swój kolor na pomarańczowy. Zgrillowane kalmary wymieszaj z 2 łyżkami dresingu. Wymieszaj rukolę z upieczoną papryką, czerwoną cebulą, groszkiem i pozostałym dresingiem. Na wierzch sałatki połóż zgrillowane kalmary.
Jeśli kalmary, które kupiłeś są nieoczyszczone: oderwij macki od tułowia kalmarów, wyjmij chrząstkę (cienka, przypominająca plastikowy odłamek) z wnętrza tułowia, usuń płetwy i zdejmij fioletową skórę, odetnij macki zaraz nad oczami, resztę wyrzuć.
Tak przyrządzone kalmary podawaj jako lekkie danie główne lub jako przystawkę.
Przepis możesz uprościć zastępując kalmary 16 dużymi krewetkami.
Znajdź instrukcje obsługi produktów Tefal.
Uzyskaj odpowiedzi na pytania.