Szaszłyki z kurczaka po grecku

Szaszłyki z kurczaka po grecku

Z grilla

  • 4

    Liczba osób

  • Niedrogie składniki

    Koszt

  • Łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
  • ½ łyżeczki mielonej papryki
  • po ¾ łyżeczki soli i pieprzu
  • 6 wyciśniętych ząbków czosnku
  • 4 filety z piersi kurczaka, pokrojone na kawałki
  • sos tzatziki

Przygotowanie

W dużej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, oregano, skórkę z cytryny, sól, pieprz, paprykę i czosnek. Wrzuć kurczaka i wymieszaj, aby dokładnie obtoczył się w marynacie. Następnie mięso nabij na patyczki do szaszłyków o długości 20 cm.

Włącz OptiGrill, wybierz program Drób i wciśnij OK. Kiedy fioletowa kontrolka grilla przestanie migać, umieść szaszłyki na ruszcie i zamknij pokrywę.

Grilluj partiami do momentu, w którym kontrolka wskaże oczekiwany stopień wysmażenia mięsa: pomarańczowy – średnio wysmażone albo czerwony – dobrze wysmażone. Szaszłyki podawaj z sosem tzatziki.

Dla uzupełnienia posiłku kurczaka podawaj na warstwie ugotowanego ryżu wraz z sałatką grecką.

Spróbuj też wersji z kurczakiem serwowanym w chlebie pita, z posiekanymi pomidorami, świeżym ogórkiem, czerwoną cebulą i sosem tzatziki.