Udka z kurczaka marynowane w maślance i rozmarynie

Udka z kurczaka marynowane w maślance i rozmarynie

Z grilla

  • 4

    Liczba osób

  • Niedrogie składniki

    Koszt

  • Łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • 250 ml maślanki
  • 50 ml musztardy Dijon
  • 2 łyżki drobno posiekanego świeżego rozmarynu
  • 4 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 8 udek z kurczaka, bez skóry
  • po ¾ łyżeczki soli i pieprzu

Przygotowanie

Wymieszaj maślankę z musztardą, rozmarynem i czosnkiem. Umieść udka z kurczaka w dużej plastikowej torebce i dodaj marynatę. Szczelnie zamknij torbę. Umieść w lodówce na 4-24 godzin.

Wyjmij udka z marynaty i strząśnij jej nadmiar. Oprósz dokładnie solą i pieprzem.

Włącz OptiGrill, wybierz program Drób i wciśnij OK. Kiedy fioletowa kontrolka grilla przestanie migać, umieść udka na ruszcie i zamknij pokrywę.

Grilluj do momentu, w którym kontrolka wskaże oczekiwany stopień wysmażenia mięsa: pomarańczowy – średnio wysmażone albo czerwony – dobrze wysmażone.

Udka serwuj z zieloną sałatą i pieczonymi ziemniakami.

Jeśli nie masz pod ręką maślanki, do marynaty możesz użyć jogurtu naturalnego.