Zapiekana kanapka z jabłkiem, szynką i serem cheddar

Zapiekana kanapka z jabłkiem, szynką i serem cheddar

Z grilla

  • 4

    Liczba osób

  • Tanie składniki

    Koszt

  • Łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • 8 kromek chleba cynamonowego z rodzynkami
  • 4 plastry szynki
  • 1 jabłko, pokrojone w plastry
  • 4 plasterki sera Cheddar
  • 20 g masła

Przygotowanie

Posmaruj jedną stronę każdej kromki masłem. Na czterech kromkach chleba (na nieposmarowanej masłem stronie) połóż szynkę, jabłko i ser; przykryj pozostałymi kromkami (masłem do góry).

Włącz OptiGrill, wybierz program Kanapki/Panini i wciśnij OK. Kiedy fioletowa kontrolka grilla przestanie migać, umieść kanapki na ruszcie i zamknij pokrywę.

Grilluj partiami do momentu, w którym kontrolka zmieni swój kolor na pomarańczowy. Gotowe kanapki przekrój na pół i od razu podawaj.

Szynkę zastąpić możesz inną wędliną, taką jak boczek lub kiełbasa.

Aby nadać kanapce europejskiego charakteru włóż do środka plasterki indyka, gruszki oraz sera pleśniowego brie.