
Chlodnik
pomidorowy
z czerstwym pieczywem
Czy wiesz, że to właśnie pieczywo jest jednym z najczęściej wyrzucanych produktów spożyw-czych? Mamy dla ciebie podpowiedź, która sprawi, że czerstwe bułki lub chleb, zamiast trafiać do kosza na śmieci, znajdą się np. w idealnym na upał, pysznym chłodniku z pomidorami.
Przyda ci się: Blender kielichowy Tefal Ultrablend Boost Vacuum BL985A, miska.
SKŁADNIKI
- 500 ml soku pomidorowego dobrej jakości
- 2 małe ogórki
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona lub cukrowa cebula
- 1 ząbek czosnku
- kawałeczek papryczki chili
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- ok. ¾ szklanki czerstwego pieczywa – najlepiej bułki, ale inne też będzie w porządku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Dokładnie umyj wszystkie warzywa. Cebulę i czosnek obierz z łupin.
- Pokrój warzywa na duże kawałki. Odłóż po kawałku cebuli, papryki i ogórka do dekoracji, a resztę wrzuć do misy blendera. Jeśli nie lubisz bardzo ostrego jedzenia, usuń wcześniej na-siona z papryczki chili.
- Pokrusz pieczywo na mniejsze kawałki do miski i wymieszaj z sokiem pomidorowym, sokiem z cytryny oraz oliwą.
- Pozostaw na 10 minut, żeby nasiąknęło płynem, a następnie dodaj do warzyw w blenderze i zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem.
- Przed podaniem schłodź w lodówce.
PORADY
Zamiast soku pomidorowego możesz użyć świeżych, dojrzałych pomidorów pokrojonych w dużą kostkę. Przed dodaniem do chleba pomidory sparz, obierz ze skórki
i usuń z nich gniazda nasienne.
Chłodnik najlepiej podawać z posiekanymi w bardzo drobną kostkę cebulką, papryką i ogór-kiem wymieszanymi z odrobiną oliwy i sera feta.
Jeśli chcesz nadać zupie mocny charakter, dodaj do niej pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki.