lody

Chlodnik
pomidorowy
z czerstwym pieczywem


4 porcje

Czy wiesz, że to właśnie pieczywo jest jednym z najczęściej wyrzucanych produktów spożyw-czych? Mamy dla ciebie podpowiedź, która sprawi, że czerstwe bułki lub chleb, zamiast trafiać do kosza na śmieci, znajdą się np. w idealnym na upał, pysznym chłodniku z pomidorami.

Przyda ci się: Blender kielichowy Tefal Ultrablend Boost Vacuum BL985A, miska.

SKŁADNIKI

  • 500 ml soku pomidorowego dobrej jakości
  • 2 małe ogórki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona lub cukrowa cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałeczek papryczki chili
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • ok. ¾ szklanki czerstwego pieczywa – najlepiej bułki, ale inne też będzie w porządku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Dokładnie umyj wszystkie warzywa. Cebulę i czosnek obierz z łupin.
  2. Pokrój warzywa na duże kawałki. Odłóż po kawałku cebuli, papryki i ogórka do dekoracji, a resztę wrzuć do misy blendera. Jeśli nie lubisz bardzo ostrego jedzenia, usuń wcześniej na-siona z papryczki chili.
  3. Pokrusz pieczywo na mniejsze kawałki do miski i wymieszaj z sokiem pomidorowym, sokiem z cytryny oraz oliwą.
  4. Pozostaw na 10 minut, żeby nasiąknęło płynem, a następnie dodaj do warzyw w blenderze i zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Przed podaniem schłodź w lodówce.

PORADY

Zamiast soku pomidorowego możesz użyć świeżych, dojrzałych pomidorów pokrojonych w dużą kostkę. Przed dodaniem do chleba pomidory sparz, obierz ze skórki i usuń z nich gniazda nasienne.

Chłodnik najlepiej podawać z posiekanymi w bardzo drobną kostkę cebulką, papryką i ogór-kiem wymieszanymi z odrobiną oliwy i sera feta.

Jeśli chcesz nadać zupie mocny charakter, dodaj do niej pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki.