
Ekspresowe
lody z mrożonych owoców
Lody z przejrzałych bananów to doskonały przykład kreatywności w kuchni. Dzięki zamrażarce możemy wykorzystać pełen jeszcze naturalnej słodyczy produktu, który niestety najprawdopodob-niej wylądowałby w koszu. Jak widać, by go nie zmarnować, wystarczą tylko dobre chęci.
Przyda ci się: Tefal i-Companion XL FE90B137,blender ręczny Tefal Infinity Force Pro 5w1 HB95LD,Tefal Chopper K1330404, sitko.
SKŁADNIKI
- 9 bardzo dojrzałych bananów
- 200 ml mleka roślinnego
- 1 laska wanilii
- ½ szklanki ulubionych orzeszków, np. nerkowców
- i orzechów laskowych (do lodów orze-chowych)
- ¾ szklanki malin (do lodów malinowych)
- ½ szklanki jagód (do lodów jagodowych)
- garść suszonych bananów lub garść liofilizowanych lub suszonych owoców (opcjonalnie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Banany obierz ze skórki, pokrój w plastry, rozłóż w jednej warstwie na tacy wyłożonej papie-rem do pieczenia i włóż do zamrażarki minimum na 3 godziny. Po tym czasie przełóż od razu banany, których nie wykorzystasz do szczelnie zamykanego pojemnika i wstaw do zamra-żalnika.
- Maliny i jagody zmiksuj oddzielnie ręcznym blenderem na gładkie purée. Maliny przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek.
- Orzeszki posiekaj w chopperze na drobne, nieregularne kawałki.
- Do misy Tefal i-Companion XL z zamontowanym ostrzem ultra blade włóż zamrożone plastry banana, wlej mleko roślinne i ziarenka wyskrobane z laski wanilii.
- Zmiksuj w programie manualnym, począwszy od średniej mocy, stopniowo dochodząc do maksymalnych obrotów, aż masa stanie się całkowicie gładka, bez grudek i kremowa. Go-tową bazę bananową podziel na 3 porcje i połącz z 3 wcześniej przygotowanymi dodatkami smakowymi. Podawaj od razu z chrupiącymi posypkami
PORADY
Im bardziej dojrzałe banany wykorzystasz, tym lody będą słodsze.
Pamiętaj, że możesz również zamrozić banany w większej ilości i w razie wizyty niespo-dziewanych gości w 5 minut przygotować pyszne kremowe lody z takimi dodatkami, które akurat znajdziesz w lodówce czy spiżarni.