lody

Ekspresowe pesto
z różnych natek


4 porcje

Jeśli sprzedawca na targu zapyta, czy ma oberwać liście od kupowanej przez ciebie rzodkiewki lub młodej marchewki, stanowczo odmów! Wszelkiego rodzaju nacie oraz listki to idealna baza do przygotowania ekspresowego pesto. Ten przepis pokazuje, że nawet zwiędłą natkę pietruszki można wykorzystać i zrobić z niej zielony sos, który będzie doskonałym dodatkiem do makaronów, rozmaitych burgerów lub po prostu do kanapek.

Przyda ci się: Blender ręczny Tefal Infinity Force Pro 5w1 HB95LD lub Tefal i-Companion XLFE90B137

SKŁADNIKI

  • nać z 1 pęczka rzodkiewki lub 1 pęczka marchewki lub 1 pęczka natki pietruszki
  • ⅓ szklanki nasion słonecznika lub migdałów lub orzechów włoskich
  • ⅓ szklanki oliwy extra vergine o łagodnym smaku lub oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g sera dojrzewającego (np. parmezanu, bursztynu, dziugasa)
  • sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Rozgrzej patelnię i połóż na niej ząbek czosnku w łupince, podgrzewaj z obu stron, aż łupinka stanie się złocistobrązowa.
  2. Zdejmij czosnek z patelni, obierz łupinkę i wrzuć czosnek do minirozdrabniacza.
  3. Na tę samą patelnię wsyp nasiona lub orzechy i podgrzewaj 3-5 minut, mieszając, aż poczujesz orzechowy aromat, a ziarenka lekko się zarumienią.
  4. Wrzuć orzechy lub nasiona słonecznika do minirozdrabniacza lub misy Tefal i-Companion XL z zamontowanym nożem ultra blade.
  5. Umyj liście naci. Usuń pożółkłe części, pozostałe kawałki porwij, a łodyżki posiekaj. Tak przygotowaną nać wrzuć do minirozdrabniacza.
  6. Do czosnku, orzechów i liści dodaj oliwę lub olej, ser, szczyptę soli i pieprzu.
  7. Całość blenduj na wysokich obrotach ok. 4 minut (niektórzy wolą bardziej kremowe pesto, inni chcą wyczuwać kawałki orzechów, konsystencja sosu zależy zatem od ciebie. Im dłużej będziesz miksować, tym bardziej jednolite pesto uzyskasz).

PORADY

Jeśli użyjesz orzechów obranych ze skórki, pesto będzie miało delikatniejszy smak. Aby pozbyć się skórki, wysyp orzechy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku ok.10 minut w 180ºC. Następnie przesyp je na czystą ściereczkę, zawiń i energicznie pocieraj dłońmi orzechy między materiałem, aż łupinki się oddzielą.

Jeżeli zależy ci na tym, by pesto było wegańskie, zamiast sera dodaj 2-3 łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych, które nadadzą mu serowy smak.

Pesto możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce do 5 dni.

Nasze ulubione połączenia smakowe to nać rzodkiewki, słonecznik i płatki drożdżowe lub nać pietruszki i orzechy włoskie albo nać marchewki i migdały, ale nie bój się sam eksperymentować!