Kawałek(ki)
Koszt
Trudność
Czas przygotowania
W jednym naczyniu dokładnie wymieszaj selera, czerwoną paprykę, szalotkę, czosnek, sól, pieprz, połowę majonezu i musztardę. Dodaj mięso z kraba i połowę bułki tartej i wymieszaj, aż składniki dokładnie się połączą. Z masy uformuj 12 kulek. Pozostałą bułkę tartą wsyp do płaskiego naczynia i obtocz w niej dokładnie każdą kulkę. Gotowe kulki krabowe ułóż na tacy wyłożonej papierem pergaminowym i włóż do lodówki na 1 godzinę.
W międzyczasie używając robota kuchennego zmiksuj pozostały majonez, pieczoną paprykę, śmietanę i sok z cytryny, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na bok.
Włącz OptiGrill, wybierz program Tryb manualny i wciśnij OK. Kiedy fioletowa kontrolka grilla przestanie migać, umieść krabowe placuszki na ruszcie i zamknij pokrywę.
Grilluj partiami, po 3 minuty albo do momentu aż placuszki będą ciepłe w środku i ładnie się zrumienią. Placuszki podawaj z sosem z grillowanej papryki.
Szczelnie zamknięte placuszki można przechowywać w zamrażarce nawet jeden miesiąc. Zamrożone grilluj przez 6 minut lub do momentu aż placuszki będą ciepłe w środku i ładnie się zrumienią.
Placuszki idealnie sprawdzą się na przyjęciu jako drobna przekąska.
Podane z warzywami przyrządzonymi na parze lub na sałacie z dresingiem placuszki stworzą wspaniałe danie główne.
Bułka tarta Panko to częsty składnik dań kuchni japońskiej. Charakteryzuje się tym, że kawałki pieczywa użytego do jej wyrobu są dużo większe, niż w używanej na zachodzie tartej bułce. Dzięki temu gotowe danie jest o wiele bardziej chrupiące.
Znajdź instrukcje obsługi produktów Tefal.
Uzyskaj odpowiedzi na pytania.