Zupa krem z groszku z miętą i octem balsamicznym

Zupa krem z groszku z miętą i octem balsamicznym

Zupy

  • 4

    Liczba osób

  • Tanie składniki

    Koszt

  • Bardzo łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

  • Czas gotowania

  • yes

    Pysznie i zdrowo &

Pysznie i Zdrowo
Wartość odżywcza 

W kuchni stawiamy na smaczne, zdrowe i proste do

Składniki

  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka cukru
  • 320 g łuskanego groszku
  • 1 cebula, pokrojona w plastry
  • 650 ml gorącego mleka
  • ½ pęczka świeżych liści mięty, grubo posiekanych
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Przygotować karmel, rozpuszczając cukier z octem balsamicznym i odparowując je w rondlu na wolnym ogniu, aż uzyskana zostanie gęsta konsystencja. Odstawić. Umieść groszek i cebule na tacce do gotowania.

Gotować na parze przez 15 minut wraz z głównym daniem i deserem.

Po ugotowaniu zmiksować groszek z gorącym mlekiem i miętą za pomocą robota kuchennego lub blendera, a następnie przecedzić przez drobne sitko. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać od razu w płytkich miseczkach, po skropieniu octem balsamicznym.