
Ekspresowa
zupa z sałaty
Sałata to roślina, którą zazwyczaj wykorzystujemy tylko na dwa sposoby – jako dodatek do kana-pek lub bazę do sałatek. Ale co zrobić z sałatą, która jest już trochę zwiędnięta i mało apetyczna, więc nie mam ochoty jej jeść? Zamiast wyrzucać ją do kosza, warto z niej przygotować oryginalną zupę krem z sałaty – w smaku bardzo przypomina ogórkową. Jeśli do jej zrobienia użyjesz zamro-żonego wcześniej bulionu, zaoszczędzisz czas!
Przyda ci się: garnek,blender kielichowy Tefal Ultrablend Boost Vacuum BL985A, patelnia Tefal
SKŁADNIKI
- 2 łyżki masła
- 1 por
- 8 garści pokrojonej i dokładnie umytej sałaty dowolnej odmiany (np. 2 małe sałaty rzymskie i 1 główka sałaty masłowej)
- 600 ml bulionu warzywnego z przepisu podstawowego (przepis na str. XX)
- sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki śmietanki 30%
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Sałatę i pora bardzo dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
- Cytrynę sparz wrzątkiem.
- Rozgrzej w garnku masło i dodaj pokrojonego na półplasterki całego pora (biała i zielona część).
- Smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż por zmięknie i się zarumieni.
- Dodaj do garnka bulion, pokrojoną lub porwaną na kawałki sałatę oraz sok z cytryny – wtedy zupa nie straci apetycznego, zielonego koloru. Gotuj pod przykryciem ok.10 minut.
- Pod koniec gotowania dodaj skórkę z cytryny i sól. Całość przelej do kielicha blendera i mik-suj na najwyższych obrotach, aż uzyskasz kremową konsystencję. W trakcie miksowania dodaj śmietankę.
- Zupę dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny.
PORADY
Zupę możesz również ugotować w kielichu gotującymblendera kielichowego Tefal Ultrablend Boost Vacuum BL985A. Włóż do niego podsmażonego na patelni pora i pozostałe składniki, a następnie wybierz funkcję automatyczną gotowania zupy.
Zupa najlepiej smakuje z razową grzanką.